Drugssoorten


In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Het bezit en gebruik van beide soorten drugs is strafbaar, maar omdat softdrugs gedoogd worden zal er vaak niet ingegrepen worden bij bezit en gebruik. In andere landen zijn drugs gewoon drugs en wordt er dus geen onderscheid gemaakt.

Onder softdrugs worden meestal wiet en hasj gezien, omdat deze het meest geaccepteerd en het makkelijkst te verkrijgen zijn. Wie en hasj zorgen na gebruik voor een ontspannen, vrolijk gevoel en hebben een veel minder verslavende werking dan de meeste harddrugs. Bepaalde medicijnen met een rustgevende of slaapbevorderende werking worden ook als softdrugs gezien, maar deze drugs wordt door de verzekering wel vergoed als zij op recept van een arts verkregen is. Verse paddo’s worden ook gezien als softdrugs, aangezien de hallucinerende werking van deze paddestoelen veel minder is dan wanneer ze gedroogd zijn.


Harddrugs zorgt net als softdrugs ook voor ervaringen die door de gebruiker als plezant en goed worden ervaren. Harddrugs is echter veel meer verslavend en leveren veel sneller lichamelijke en geestelijke problemen op. Er zijn verschillende soorten harddrugs.


Hero´ne is ÚÚn van de gevaarlijkste drugs omdat je na ÚÚn keer al verslaafd kan zijn. Het gaat dan om een zware, lichamelijke verslaving waarvan afkicken een lang en zeer zwaar proces is. Hero´ne is een verdovende drugs en verlicht pijn terwijl het de gebruiker een intens, prettig gevoel bezorgd. Hero´ne kan worden gerookt maar wanneer een gebruiker het zijn lichaam inspuit zorgt dit voor een korte, intense flash, die gebruikers wel eens vergelijken met een heftig orgasme.


Coca´ne geeft eenzelfde soort gevoel als hero´ne, maar minder heftig. Het geeft je het gevoel dat je de hele wereld aankan en verdoofd de minder leuke dingen zoals pijn en honger. Coca´ne wordt gesnoven en kan leiden tot een geestelijke verslaving, waarbij de gebruiker het gevoel heeft de wereld niet meer aan te kunnen als hij geen coca´ne gebruikt. Coca´ne wordt vaak versneden met andere middelen, wat betekent dat er andere stoffen worden toegevoegd, waardoor de werking minder wordt. Dit levert voor dealers meer geld op omdat ze van een gram coca´ne bijvoorbeeld 5 gram minder werkende coca´ne maken, zonder dit aan de gebruiker te vertellen natuurlijk.

XTC is een stimulerende drugs en geeft de gebruiker energie en een euforisch gevoel. Als de drug begint te werken kan er ook een sterke, seksuele drang ontstaan, gevoed door het euforische gevoel. XTC is verkrijgbaar in de vorm van een pil en afhankelijk van hoe betrouwbaar de verkoper is kun je goede kwaliteit hebben (met veel werkzame stof) of slechte kwaliteit (met meer troep dan werkzame stof).


Amfetamines, zoals speed, zijn ook stimulerende drugs. Het geeft energie en een licht gevoel van euforie. Het werkt verslavend omdat de gebruiker het gevoel kan krijgen lusteloos te zijn als hij niet gebruikt. Ook kan de drug slapeloosheid in de hand werken.


Dan zijn er nog de hallucinerende drugs. Deze zorgen ervoor dat de waarneming van de gebruiker verandert: hij hoort, ruikt en ziet dingen anders. Dit zorgt voor hallucinaties. De tijd waarin de hallucinaties plaats vindt wordt een trip genoemd. De meeste bekende drugs op dit gebied zijn waarschijnlijk de paddestoelen, ofwel paddo’s. LSD is ook een hallucinerende drug, maar deze wordt op chemische wijze gemaakt.

Drugs die niet vaak als drugs worden gezien en geaccepteerd zijn, zijn cafe´ne en alcohol.