Dranksoorten


Drank komt er in verschillende soorten. Van het bijna onschuldige blikje shandy, of kinderbier, in de supermarkt tot aan de heftige, hallucinaties opwekkende absint. Dranken worden meestal gescheiden in alcoholische drank (drank waar tot aan 15% alcohol in zit) en sterke drank (waar meer dan 15% inzit, meestal rond de 40%).

De meest bekende alcoholische dranken zijn mixdrankjes, bier en wijn. Deze zijn gewoon te verkrijgen in de supermarkt als je kunt aantonen dat je 16 jaar of ouder bent.


Mixdrankjes zijn drankjes waarin sterke drank gemixt wordt met bijvoorbeeld jus d’orange of cola. Het alcoholpercentage ligt vaak tussen de 5 en 7%, alhoewel de bekende breezertjes naar 4% zijn verlaagd. Andere mixdranken zijn bijvoorbeeld passie en pina colada. Deze kunnen thuis, of op de plek van consumptie, gemixt worden om op die manier zowel het percentage alcohol (vaak rond de 14%) te verlagen als de tijd waarin de fles genuttigd wordt te verlengen. Jongeren die alcohol drinken nemen vaak dit soort mixdrankjes, omdat ze zoeter zijn dan bijvoorbeeld bier en wijn.


Bier is waarschijnlijk de meest gedronken alcoholische drank ter wereld. Er zijn veel verschillende soorten bier en het alcoholpercentage varieert van 0% (malt bier, geen alcoholische drank) tot de veel zwaardere bieren van rond de 15%. Bier wordt gebrouwen, soms zelfs nog in de kloosters en abdijen waar dit in de Middeleeuwen al werd gedaan. Ondanks dat bier meer alcohol bevat dan mixdrankjes, is het vaak wel goedkoper.

Wijn is sterker dan bier en komt ook in verschillende soorten. Wijn bevat vaak tussen de 12 en 15% alcohol. De wijnen die het meest gedronken worden zijn witte wijn, rode wijn en rosť. Rosť stijgt de laatste jaren erg in populariteit, waarschijnlijk omdat hij makkelijker te versmaden is dan de volle rode wijn en iets meer klasse uitstraalt dan de witte wijn.


Voor sterke drank moet je naar de slijterij gaan. Deze drank bevat te veel alcohol om in de supermarkt verkocht te worden en er dient dus meer controle te zijn op de verkoop. Er zijn heel veel verschillende sterke dranken. De meest bekende zijn o.a.:

Whisky, een bruine drank met een hoog alcoholpercentage. Hoe ouder de whisky hoe beter die van smaak is.

Rum, een drank die zowel bruin als doorzichtig kan zijn. Rum ontstaat uit gedestilleerd suikerriet en heeft hierdoor een iets zoetere smaak dan andere sterke dranken. Rum heeft een populair imago omdat het een avontuurlijke piratendrank zou zijn.


Jenever, een doorzichtige drank die vrijwel geurloos is. Van Nederlandse origine, jenever wordt traditiegetrouw in een klein glaasje naast het bier gedronken.

Wodka, de bekende, Russische sterke drank. Net als jenever is de drank doorzichtig en vrijwel geurloos. De smaak is echter veel sterker.


Het Franse cognac en de Britse gin zijn ook erg bekende dranken.